Hjem > Oslo, Uncategorized > Krevende korpsdrift

Krevende korpsdrift

Trenden med at skolekorpsene får trange kår på skolene har åpenbart økt siden jeg selv var styreleder i et skolekorps. Vi merket dengang – ca 20 år siden – en tendens til at nye rektorer og Oslo kommune var mindre opptatt av skolekorpsene enn det vi hadde vært vant til. Nå går kommunen til retten for å kaste ut skolekorps. Det har åpenbart skjedd mye de siste årene.

Det er med skrekk jeg leser dagens reportasje i Aften om hvordan Nordstrands skolekorps sliter med å få plass i de nye skolebyggene. Deres innspill i utviklingsfasen har ikke blitt hørt. Heller ikke på Løren er det plass til korpset i den nye skolen. Skolekorpset holder til i den gamle skolebygningen hvor den har hatt sitt lager. Utdanningsetaten har i følge avisa gått til Tingretten for å kaste ut skolekorpset!

Et skolekorps er en liten bedrift med 10-20 lønnede instruktører og en stab av frivillige tillitsvalgte. Men i motsetning til andre bedrifter har ikke skolekorpsene andre inntekter enn de foreldrene skaper på sin fritid gjennom dugnadsvirksomhet. De små kommunale tilskuddene har på ingen måte holdt tritt med prisutviklingen. Gratis øvingslokaler på skolene har tidligere vært en selvfølge, men når det ikke er plass på egen skole, ser naborektorene ofte en mulighet til å tjene penger på utleie – også til skolekorpsene.

Store instrumenter, deler og effekter som ikke er i bruk må kunne lagres i tilknytting til bruken. All håndtering og eventuell ekstern leie av lokaler gjør det svært krevende å skaffe nok ildsjeler til transport og tilrettelegging i forbindelse med nesten daglige øvelser (for ulike grupper i korpset).

Hele situasjonen er et resultat av en betydelig ansvarskrivelse av Oslo kommune. Gjennom sine budsjettkrav til rektorer og manglende vilje i planprosessene gjør de det vanskelig å drive skolekorps. Svært vanskelig. Kanskje så umulig at korpsene blir lagt ned.

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) siteres i Aften på at han ikke vil endre dagens arealnorm. En norm som stenger korpsene ute fra skolebyggene. Ødegaard mener det må være mulig å finne gode løsninger lokalt. Han tenker vel på økt innsats av foreldrene..?

Det blir stusselig uten skolekorps, Ødegaard.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar